Zihin yetersizliğine sahip çocuklarımız akranlarına kıyasla ve yetersizliğin derecesine göre sosyal gelişimde yavaş bir seyir izleyebilmektedir.
Zihinsel yetersizliğin ortaya çıkardığı anlama, kavrama ve değerlendirmedeki güçlükler çocukların sosyal ortamlarda uygun davranışları sergileme, bulunduğu ortamın gereklerini yerine getirme, ilişki geliştirme, kuralları öğrenme ve uygulamada yaşadığı çeşitli sorunlar akranlarıyla iletişimlerine yansır.
Tüm bunlara ek olarak dil alanında yaşadıkları sorunlar- yani isteklerini, şikayetlerini iletmede yaşadığı zorlantılar- ve bu zorlantının beraberinde getirdiği çaresizlik duyguları onları hırçın, sabırsız, saldırgan, isyankar ya da öfkeli davranışlar sergilemeye itebilir.
Zihinsel alandaki yetersizlik ve geçirdikleri olumsuz yaşantılar bu çocuklarımızın benlik saygısının düşük olmasına ve öz güven geliştirmelerinin zorlaşmasına sebep olur. Yaşadığımız toplumsal çevrede sosyal kabuldeki eksikler sorunu derinleştirir. Toplumumuzun özel çocuklarımız hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği su götürmez bir gerçektir. Bu da hiç kuşkusuz eğitimle mümkün görünmektedir.
Osmaniye Şirinler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi personelleri olarak çocuklarımızın toplumsal hayata uyumunda ve topluma kazandırılmasında, mümkün mertebe kendisine yetebilecek hale gelmesinde, sosyal beceriler kazanmasında eğitimin, zengin uyarıcının, model alabileceği öğretmenlerin, ve akran desteğinin çok önemli olduğunu düşünmekte ve çalışmalarımızı buna göre planlamaktayız.