Fiziksel Yetersizlik | Osmaniye Özel Şirinler Rehabilitasyon Merkezi
gorsel/paralimpik-1642091276.jpeg

Fiziksel Yetersizlik

Fiziksel Yetersizlik

Fiziksel Yetersizlik
  • 13/01/2022

Fiziksel yetersizliÄŸi bulunan bireyler, bu yetersizliÄŸin getirdiÄŸi birden çok problemle her gün yüzleÅŸmek durumunda kalırlar. Bu zorluklar yetersizliklerini engele çeviren toplumsal düzenlemelerin eksik kalışından, toplumdaki bireylerin bilinçsizliÄŸinden, ekonomik nedenlerden ve daha birçok faktörden kaynaklanır. Fiziksel ve saÄŸlık yetersizlikleri olan bireylerin yaygın olan özeliklerinden biri özdeÄŸerliliklerinin zayıf olmasıdır. Bireyler neden bu durumda doÄŸduklarını sorgulayabilirler ve kendilerinin diÄŸerlerinden daha az deÄŸerli olduklarını düÅŸünebilirler.(1)

Durumlarına kızma; aileleri, arkadaÅŸları ve eÄŸitimciler tarafından önerilen desteÄŸi reddetme ve kendilerini deÄŸerli görmeme vb. birçok duygusal problemler yaÅŸayabilirler. (1).

Bu bireyler ve onlara bakım veren aile ve yakın çevreleri zaman zaman çaresizlik, öfke duygularını yaÅŸayabilir. Fiziksel engel, arkadaÅŸ iliÅŸkilerini, okul ve iÅŸ hayatını öyle ya da böyle mutlaka etkiler. Aileler çocuklarının yetersizliÄŸini görmezden gelmemekle beraber çocuklarının engellerini onunla birlikte kaldırmayı, maddi ve manevi açıdan kendi kendisine yeten bir birey olmayı yani önce kendisine sonra çevresine faydalı bir birey yetiÅŸtirmeyi amaçlamalıdır.

Bu bireyler akranları ile iletiÅŸim kurmaya iliÅŸkin müdahalelere ihtiyaç duyarlar. (oyunlara veya tartışmalara nasıl katılabileceÄŸini öÄŸrenme)

Travmatik beyin yaralanması olan öÄŸrencilerin saldırganlık yapmaksızın nasıl iletiÅŸim kuracaklarını öÄŸrenmeleri gerekebilir.

Bu öÄŸrencilerin sosyal iliÅŸkilerinin belki de en kritik öÄŸesi onlara ulaÅŸmaktır. ÖÄŸretmenler, danışmanlar ve sosyal yardım uzmanları da dahil diÄŸer profesyoneller fiziksel ve saÄŸlık yetersizlikleri olan öÄŸrenciler ve akranları arasında etkileÅŸimleri geliÅŸtirme konusunda merkezi roller oynamaktadır.

ÖÄŸrenciler için olumlu anlamda tam bir etkileÅŸimi saÄŸlamak için fırsatlar yaratılması.

Bu amaç için öÄŸrencilerin gruplandırılmasını ve ortak sınıf faaliyetlerini kullanabilirler.  

Uygun ÅŸekilde etkileÅŸim kurmaları için öÄŸrencilere model olunabilir. (1)

Fiziksel yetersizliÄŸi bulunan bireyler, onları sadece kendi sorunlarına odaklanmaktan uzaklaÅŸtıracak ve baÅŸkalarıyla ilgilenmeleri doÄŸrultusunda teÅŸvik edecek yardımcı birilerini bulamadıkları takdirde, sürekli olarak fiziksel yetersizlikleri ve hareket etme güçlükleri ile ilgilenerek dikkatini yeterince çevreye yöneltmeyi öÄŸrenemezler.

Bu yaklaşım aynı zamanda onların zihinsel geliÅŸimlerini de yavaÅŸlatmakta, bedenlerini sürekli üstünlük konumuna yöneltmeleri ve kendilerini denetlemeleri, akılları için daha da yorucu ve güç bir hal almaktadır. BaÅŸkaları ile ilgilenmek için zaman ayırmayarak benmerkezci hale gelen, kendi sorunlarına odaklı bireylerin, toplumsal duygusu ve iÅŸbirliÄŸi yapma yeteneÄŸi yeterli ölçüde geliÅŸmez.(2)

Fiziksel engeli bulunan bireyler zaman zaman bu yetersizliÄŸin hayatlarının en önemli sorunu olduÄŸunu düÅŸünebilirler. Bu yetersizliÄŸe odaklanarak sorumluluk almaktan kaçınma, hayatı suçlama, kendine acıma ve öfke gibi çeÅŸitli duygular içinde ömürlerinin verimli zamanlarını verimsiz hale getirebilirler.

Hiçbir fiziksel engelin bireyi çarpıtılmış bir yaÅŸam biçimine zorlamadığını savunan Adler, kusurlu organları üzerinde saÄŸlıklı kiÅŸilerin yaptığından daha fazla yoÄŸunlaÅŸan ve dikkatini buraya yönelten kiÅŸilerde, aklın kusurları yenmenin bir yolunu bulabileceÄŸini ve kusurlu organın böylelikle avantaja dönüÅŸebileceÄŸini belirtir.*

Tekerlekli sandalye basketbolu, oturarak voleybol, yüzme, tekerlekli sandalye tenisi, güreÅŸ gibi birçok spor dalında bu bireyler çok ciddi baÅŸarılar elde edebilmektedir.

Fiziksel yetersizliÄŸi bulunan bireyler için baÅŸarmak yetersizliÄŸi bulunmayan bireye göre daha meÅŸakkatli olabilir.

Ancak unutulmaması gereken yeterince isteyerek ve azmederek bu bireylerin de çok güzel ÅŸeyler baÅŸarabileceÄŸi, baÅŸarı duygusunu tadabileceÄŸi, kendisine ve etrafındakilere ilham olabileceÄŸi bir geleceÄŸin imkânsız olmadığıdır.

Osmaniye Åžirinler Özel EÄŸitim ve Rehabilitasyon Merkezinde hedefimiz bu çocuklarımıza baÅŸarı duygusunu tattırmak, ileriye umutla baktırabilmek ve onların azmini artırmak, zorluklarla mücadele edebilme gücünü yanında durarak ve destek olarak verebilmektir.

 

 

 

 

KAYNAKÇA:

1)https://acikders.ankara.edu.tr Doç.Dr.Hatice BakkaloÄŸlu powerpoint sunumundan alıntılanmıştır.

2)https://www.alienginuygur.com/fiziksel-yetersizliklerin-bireyde-kisilik-gelisimi-uzerindeki-psikolojik-etkileri/

*Makale Ali Engin Uygur’un “Din Psikolojisi Açısından “Alfred Adler Psikolojisi’nin DeÄŸerlendirilmesi” baÅŸlıklı yüksek lisans tezinden alıntılanmıştır. (Adler, A., YaÅŸamın Anlamı, s. 23.) 



OKBlog
OKBlog

İlk Yorum Yapan Sen Ol