
Pediatrik rehabilitasyon yani çocuk rehabilitasyonu, normal gelişimi mevcut olmayan çocukların anatomik ,fizyolojik ve çevresel sınırlamalarını en aza indirmeyi amaçlayan bir fizik tedavi bölümüdür. Çocukların motor gelişiminde ve psikolojik bakımdan bağımsızlıklarını elde etmelerinde yardımcı olan bu rehabilitasyon programı; egzersizler, cihaz tedavileri, ev programı ve aile eğitimini kapsayan bütüncül tedavilerle de hastada ilerlemeler kaydetmede yardımcı olurlar.
Bizde Osmaniye Özel Şirinler Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bu amaç doğrultusunda Osmaniye’de rehabilitasyon alanında yeniliklere öncü olup; çocuklarımıza faydalı olmak, onları topluma kazandırmak ve bağımsızlıklarına şahit olmak için çalışıyor ,sürekli kendimizi yeniliyoruz. Değerlendirme ve tedavi programlarında uygulanan her yöntemin bilimsel geçerliliği ve sertifikasyonu mevcut olup alanında uzman kişilerce yapılmaktadır.
Osmaniye Özel Şirinler Özel Eğitim farkıyla fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde yeni gelişmeleri takip ederek her hastanın yetersizliklerini belirlemek amacıyla çocuğu seanslara almadan önce değerlendirmeden geçirerek kendimize hedefler ve tedavi programı çiziyoruz.
Rehabilitasyon programından faydalanan ve seanslara giren her hastanın ailesine evde uygulanabilecek egzersizler ve aile eğitimleri verilmektedir.
Merkezimiz Çatısı Altında Tedavi Görebilecek Hasta Gruplarımız
- Spina Bifida
- Hidrosefali
- Mikrosefali
- Serebral Palsi
- Kaslardaki fonksiyon bozukluğunun tipine göre
- Spastik Serebral Palsi
- Atetoid Serabral palsi
- Ataksik Serabral Palsi
- Kasların tutulum yerine göre
Hemipleji
Dipleji
Quadripleji
- Down Sendromu
- Fenilketanüri
- Brakial Pleksus
- Çocuk Felci(Polio)
- Epilepsi
- Ortopedik bozukluklar
- Serebrullum lezyonları(Denge koordinasyon bozujklukları)
- Kas Hastalıkları
Tedavi Programları
Pediatrik Rehabilitasyon çalışma alanında her çocuk
bireysel alınır ve değerlendirme programı çerçevesinde kişiye özel tedavi yöntemi belirlenir.
Uygulanacak tedavi süreci çocuğun ilerleyiş süresine göre değişkenlik göstermektedir.Süreç konusunda aile ile sürekli bilgi paylaşımları ve ders içerikleri ile alakalı bilgilendirmeler fizyoterapistimiz tarafından her ders sonu yapılmaktadır.
Tedavi yöntemleri:
Fiziktedavi rehabilitasyonda klasik tedavi yöntemleri dışında; duyu bütünleme,denge koordinasyon,bobath terapi,manuel terapi,mobilizasyon teknikleri,solunum egzersizleri;kardio vasküler kuvvetlendirme,kas kuvvetlendirme,germe(streching) egzersizleri ,postüral egzersizler,skolyoza yönelik tedavi programları,ortopedik düzeltici tedaviler (kinezyobantlama,bantlajlama)uygulanır.Bu yöntemler çocuğun gereksinimlerine uygun oyunlar ve oyuncaklarla ilgi alanları doğrultusunda seansa uyum sağlayarak ilerlemektedir. Uygulamalar sonucunda ilerleme kaydeden her çocuğumuz bir üst modüle geçerek bağımsızlık kazandırılmaktadır.
Engelleri düzeltmek amacı ile fizyoterapistimiz bireye kullanabileceği yardımcı cihaz veya ortez protez önerileri ve yönlendirmeleri yaparak çocuklarımızın gelişim ve ilerlemelerine katkıda bulunmaktadır.